Иновации в хотелските системи - Vaios

Иновации в хотелските системи

Днес в ситуацията, в която е поставен хотелиерския бизнес, секторът е изправен пред вземането на ключови решения относно бъдещото си развитие.

Както всеки друг бизнес и хотелския се развива и иновира в различни посоки.

Тук ще разгледаме топ тенденциите, които са с причина сред най-популярните за бизнеса.

 • Спестяват ресурси (не само финансови).
 • Предоставят по-добър поглед върху бизнеса.
 • Подсигуряват здравето на хората и бизнеса.

НОВОТО В УПРАВЛЕНИЕТО НА ХОТЕЛИ

Автоматизацията в хотелиерския бизнес вече напредна значително в последните години. Това подобри услугите, а също и нивото на бизнеса.

Когато стане дума днес за автоматизация на хотелиерския бизнес, първото което трябва да се отбележи, това е Smart Reception, т.нар. Умна Рецепция.

Умната Рецепция дава в ръцете на хотелиера възможността софтуера да разпределя гостите на хотела според зададените от тях предпочитания за:

 • разположение на стая,
 • ниво на лукс,
 • брой гостуващи,
 • време на престоя и т.н.

Всичко това бива изложено като избор на бъдещите гости на хотела в дизайнерски сайт или платформа, от която хората могат да посочат предпочитаните от тях параметри.

Софтуера на Умната Рецепция може да бъде надграден и с букинг модул, чрез които да бъдат резервирани предварително гостуванията в хотела.

В един такъв пример бъдещият посетител задава своите желания за посещението си:

 • стая с изглед към басейна
 • на втори етаж
 • средно ниво на лукс
 • 3-членно семейство
 • 7 дни престои

На тази база платформата предоставя информация за броя свободни стаи и периодите, в които те не са ангажирани.

Опционално отново чрез селектиране бъдещите посетители на хотела могат предварително да предвидят и потенциалните си разходи по престоя.

 • включен (или не) all-inclusive
 • наличен (или не) минибар в стаята и т.н.

Когато гостите нямат предварителна резервация Умната Рецепция също може да е в услуга на бизнеса като на тъч-скрийн монитор гостите на хотела посочват своите предпочитания, Умната рецепция им дава стая и при одобрение гостите получават на телефоните си кодът за достъп. (повече за опционалността на smart достъпът в хотелските системи четете тук).

В настоящата ситуация с противоепидемичните мерки Умната Рецепция е изключително удачна, защото може изцяло да замести човешкия фактор. Така бизнеса ще може да продължи да функционира и при по-затегнатите мерки.

SMART HOTEL. МНОЖЕСТВО ОТ УМНИ ДОМОВЕ

Говорейки за автоматизация неизменно трябва да имаме предвид удобството, което се предоставя. Именно такъв сегмент е Smart Hotel. Тук според възможностите на изградената система, изцяло или частично хотела е своеобразен умен дом, но мултиплицирано в по-големи мащаби и контролирани точки.

С други думи казано всичко, което може да бъде автоматизирано в дома, за да стане умен дом, може да бъде изпълнено и за система на Умен Хотел. Разликата между двете е, че системата на умния дом управлява едно жилище, докато при умния хотел (smart hotel) “домакинствата” са повече. Те могат да бъдат менажирани централизирано и заедно, но също и всяко поотделно.
И отново както при умния дом в автоматизациите за умния хотел могат да бъдат внедрени системи:

 • смарт осветление
 • климатизация и вентилация
 • автоматизация на домашните уреди
 • умна мултимедия

Що се отнася до целия хотел, автоматизациите се разрастват:

 • автоматични гаражни врати
 • смарт напоителна система
 • енергиен мениджмънт
 • както и DMS/SMS – автоматизирани системи за сигурност

АВТОМАТИЗИРАНИ СЦЕНАРИИ
Как всяка smart home система и при Smart Hotel разполагаме с сценарии – автоматизираната последователност, изпълнявана от системата. И тук основното им разделение е:

 • автоматизации за предоставяне на комфорт и
 • автоматизации за осигуряване на сигурност.

Сценарии за комфорт.
Този тип сценарии обединява системите, които добавят удобство и атрактивност към престоя на гостите на хотела.

Да дадем пример! Поставете се за момент на мястото на госта на хотел с цялостна автоматизация. Той влиза в стаята и с чекирането на входа на хотелската стая климатикът от режим “спестяващ енергия” започва да работи по предоставяне на предпочитаната от госта температура. Осветлението според етапа на денонощието се настройва, за да не смущава зрението. Ваната в банята започва да се пълни с предпочитаната температура на водата. Кафемашината до минибара пуска кафе. Мултимедията (телевизор или аудио система) се активира с някоя от любимите за госта песни, предавания или филми.

С напускането му на хотела системата автоматично деактивира и трие сценариите програмирани за стаята от госта, за да може следващият гост да си осигури преживяване според неговите предпочитания. (повече за smart сценариите в сградните и в частност хотелските системи четете тук)

Това е смарт сценарии за комфорт. Неминуемо подобна услуга за гостите ще създаде не само мълвата за едно неописуемо преживяване.

Сценарии за сигурност.
В цялостната хотелска смарт система трябва да добавим и DMS – Danger Management System (SMS – Security Management System) частта. Това е автоматизацията на системите за сигурност обединени и управлявани през софтуера на Smart Hotel.

Обвързаността им позволява да бъдат изграждани в автоматизирани смарт сценарии, които повишават сигурността на гостите и персонала на хотела. Тези сценарии основни се програмират за активиране в извънредни аварийни ситуации като пожар, наводнение, природно бедствие, но могат да бъдат и активирани при зловредни събития като терористични атаки, въоръжени грабежи и т.н.

Такъв пример може да бъде при ситуация със пожар или земетресение, които налагат спешна евакуация. В такъв момент първо се активира оповестителната система, която известява едновременно в целия хотел тревога и повтарящи се точни конкретни инструкции за действия от страна на хората в сградата. Последва автоматизираното действие на осветителната инсталация и система, която се изключва в посока “глухите помещения и осветява само коридорите за евакуация. Едновременно се отключват всички врати в които има хора и заключват празните врати, за да не се влиза в тях по погрешка и да не се губи време и редица други автоматизирани процеси на системата, които да спомагат бързото опразване на сградата.

Автоматизацията не се ограничава само с тези удобства и сигурност.
Нейните иновации напредват и в посока подпомагане на бизнеса.

 

СИГУРНОСТТА НА БИЗНЕСА И ЗДРАВЕТО НА ХОРАТА

Умният хотел заедно с иновацията на умната рецепция, разполага и с още автоматизации, които подпомагат развитието на бизнеса и намаляват рисковете и разходите.

Нотификации за всяка дейност.
В хотелиерския бизнес един от сериозните проблеми са хората наемани на сезонна работа – камериерки, готвачи и т.н. Особено проблемен е персонала обслужващ стаите, заради възможностите да си оставят повече време за почистване на стаи.

В подобни случай автоматизацията на хотела отново идва на помощ. Принципът е следния:
Всеки човек от персонала разполага със smart устройство – смартфон или таблет. В това число са и камериерките. При чекирания на гостите на хотела, според различните ангажименти персонала получава на устройствата нотификации. Такива например са нотификациите за стаите, които получават камериерките.

Когато гост на хотела сутринта напусне стаята за закуска или сутрешна разходка, камериерката отговаряща за стаята получава нотификация, че стаята е празна в момента и може да иде, за да смени чаршафите и да освежи помещението. Ситуациите, в които гостите напускат стаята в края на престоя си в хотела, камериерката отново получава известие. Този път то е, че стаята е освободена и трябва да бъде подготвена за следващите гости.

При всяко влизане и излизане от стаята камериерката се чекира. Това показва часа на начало и края по почистване на стаята. Впоследствие на база извадките, които предоставя софтуера, управителя на хотела може да калкулира средното време за обработка на стая и дали някой от служителите е ползвал повече време от позволеното. С това проследяване значително се облекчава работата на всеки мениджър, които дава отчет за свършената работа на хотела, но от друга страна се оптимизира ефикасната работа на целия персонал, който знае, че може да бъде проследен.

Директен контакт със спешна помощ.
Друга посока, в която автоматизациите на хотела могат да спомогнат е осигуряване здравето на гостите в хотела.

При отчитане на аварийна ситуация и активиране на сценария за безопасност, описан по-горе, системата праща автоматично сигнал до съответните служби за реакция и от тяхна страна. Така например:

 • при пожар в хотела системата автоматично уведомява ГДПБЗН, както и най-близкия спешен център по медицинска помощ.
 • при терористичен акт или грабеж сигнал се подава до най-близкия полицейски участък и най-близкото медицинско звено.

В сегашната обстановка на затегнати мерки заради разпространението на COVID-19 иновациите в хотелските софтуери могат да разполагат с термокамери, които да следят температурата на посетителите. Така гостите с рискови симптоми няма да бъдат допускани на територията на хотела, което ще подсигури безопасния престой на останалите посетители.

Отделно системата автоматично подава сигнал и до най-близкия медицински център, които да вземе мерки по прегледа и ограничаването на контакт на рисковото лице с други хора.

 

ПЪЛНО СЧЕТОВОДСТВО НА БИЗНЕСА

Бизнесът има едно ключово изискване за да расте и да се развива правилно. Това е правилното управление. От своя страна този тип управление стъпва на коректните данни от счетоводството.

 

Софтуерът на Умния хотел разполага с две ключови предимства:

 • софтуерът е web-базиран –за разлика от десктоп софтуерите, които налагат фиксирана инсталация и поддръжка, web-базирания софтуер комуникира дистанционно от всяка точка с достъп до интернет и при наличие на потребителско име и парола. Предимствата на web-базираните софтуери можете да научите в края на статията – тук.
 • лесно се правят извадки на отчетите – интерфейсът и целият софтуер е разработван с мисъл за удобна работа на потребителя, като паралелно възможностите на различните потребителски профили са настроени според правата и йерархията на конкретния бизнес. Това е възможно заради принципа на поръчково изграждане, разгледан в последната част.

 

ГЪВКАВОСТ И ДОСТЪПНОСТ
ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ХОТЕЛСКИТЕ АВТОМАТИЗАЦИИ

Цялостната автоматизация изисква време и ресурси. Ние от VAiOS разбираме това. Именно по тази причина организирахме производствените си процеси на хардуера и софтуера да бъдат гъвкави, на принципа на конструктор и същевременно да са високо качество и на конкурентни цени.

Всеки хотел има принципни стартови нужди да автоматизира бизнеса си. В същото време не всеки хотел разполага с голям бюджет за автоматизация, за да си позволи пълния пакет за автоматизация на хотела.

Във VAiOS целият процес на комуникация с клиента, сме го ориентирали да бъде в услуга на конкретните нужди на бизнеса. Допълните автоматизации за комфорт могат да останат като проект за допълнително изпълнение, ако не позволява бюджетът.

Трябва да се отбележи също, че стъпката за автоматизация на бизнеса и/или хотела, колкото и малка да изглежда е ключова. Това е така, защото внедряването на автоматизиран процес:

 • намалява и оптимизира разходите;
 • увеличава производителността на услугата, откъдето се качва оборота и приходите;
 • и не на последно място спестява време на мениджърските звена в бизнеса, които могат да обърнат по-специално внимание на маркетинга и рекламата на хотела си, което също да укрепи бизнеса.

Можете да поискате вашата примерна оферта през бутона горе вдясно в нашия сайт.

6 коментара

 1. Иван каза:

  Много добра статия, впечатлен съм от това което предлагат

  1. Vaios каза:

   Благодарим за коментара!

 2. Валентина каза:

  В тези тежки времна на корона вируса това са доста полесни системи за хотелския бизнес

  1. Vaios каза:

   Благодарим за коментара!

 3. Анелия каза:

  Super полезна информация

  1. Vaios каза:

   Благодарим за коментара!

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?

СВЪРЖЕТЕ СЕ