Какво да направим за бизнеса си преди,по време и след криза? - Vaios

Какво да направим за бизнеса си преди,по време и след криза?

   Наскоро бяхме свидетели на безпрецедентно парализиране на по-голямата част от световния активен живот, спорт, бизнеси и дори цели икономики. Сега целият свят търпи последствията на мерките, взети за ограничаване разпространението на коронавируса COVID-19. Частният бизнес и икономиките на водещи европейски страни са сред най-сериозните потърпевши.

   България, макар и да не е сред водещите, също понася сериозен спад в икономическия растеж. У нас обаче, най-сериозни трудности срещат малкия и средния бизнес.

   Настоящата ситуация не е изключение и със сигурност няма гаранции, че друга криза няма да парализира бизнеса и в бъдеще. Това за собствениците на бизнес повдига 2 основни въпроса, без значение бизнеса им от какъв мащаб е: малък, среден или голям бизнес, а дори и представителите на Fortune 500 (500-те най-големи компании в света).

   Именно защото икономиката е циклична – кризи и растежи се редуват, е причината, поради която всеки предприемач, независимо от мащаба на бизнеса си е добре да премисли стратегията си за растеж. Не само работата ВЪВ, но и работата ВЪРХУ неговия бизнес.

Work IN or ON your business

What you could do for your business to grow

 

РАЗЛИКАТА ДА РАБОТИМ ВЪВ И ВЪРХУ БИЗНЕСА СИ

   Нека направим бърз поглед върху съществената разлика:

 • когато работим ВЪВ БИЗНЕСА, ние генерираме оборотите. Без съмнение това е важно, защото ние правим бизнес, за да изкарваме пари.
 • работата ВЪРХУ БИЗНЕСА ни осигурява растежа. Това включва не само оптимизирането на приходите и разходите от оборота на бизнеса. Живеем във вероятно най-динамичното време в човешката история. Затова дори най-добре разписания бизнес план трябва да се актуализира. Бизнес процесите също имат нужда от актуализация.

 

ПРОБЛЕМ ИЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ЗА БИЗНЕСА Е ВРЕМЕТО НА КРИЗА?

   Отговорът на този въпрос често зависи от лидера на бизнеса, собственика, онзи, който задава темпото. Всеки предприемач, който е наясно защо прави бизнеса си, знае че проблемите винаги може да ги поглежда като възможности.

   Каква е конкретната ситуация?

   Пост-пандемична обстановка. Както обаче отбелязахме, това не е нещо изключително ново. Единственото по-различно е катализаторът, причинил икономическата колапс.

   И тук се появяват истинските предприемачи. Визионерите. Хората, които искат да развият бизнеса, независимо от трудностите.

   Вече немалка част от маркетинговите специалисти се изказаха, че сегашната ситуация е много удачна за работа ВЪРХУ БИЗНЕСА ЧРЕЗ АВТОМАТИЗАЦИЯ НА БИЗНЕС ПРОЦЕСИТЕ.

   Ето един пример. Разполагате със заведение за бързо хранене, което към момента не работи или е с доста редуциран оборот. До момента поръчките сте ги реализирали с поръчване по телефона или през Фейсбук. За такъв тип бизнес сега е удобен момент да добави автоматизацията в работните процеси относно поръчките, но и не само. Автоматизациите за такъв тип бизнеси, работещи с продукти, могат да покрият и оборотите, които преминават през заведението – обороти както на финанси, така и на стокооборот, т.е. складова програма, която да автоматизира заявките и доставките, да следи наличностите и т.н.

   Отделен е въпросът, че одобрените промени по Наредба №18, които е въпрос на време да влязат в сила, по закон ще принудят всеки подобен бизнес да разполага със софтуер обединяващ и проследяващ стокооборота, фактурирането, складовите наличности и т.н.

   За да се информирате за възможностите автоматизация за ресторанти, заведения за бързо хранене и т.н. можете да разгледате тази страница в сайта ни или да се свържете с наш представител.

   Друг пример за автоматизация на бизнес процесите е хотелският бизнес. Днес има редица процеси, с автоматизацията на които се постига:

 • улесняване на бизнеса;
 • оптимизиране (в 99,99% от случаите намаляване) на разходите;
 • автоматизиране на маркетинг дейностите, повишаване търсенето на хотела и редица други аспекти на хотелския бизнес.

   Какво друго можете да автоматизирате в хотела можете да научите в страницата ни специално за автоматизации за хотелския бизнес, както и да се свържете с наш представител и да зададете конкретни въпроси.

 

КАК ДА ИЗБЕРЕМ ПОДХОДЯЩИЯ НАЧИН АВТОМАТИЗАЦИЯ?

   Тук трябва да дадете отговор на въпросите:

 1. Кое искам да автоматизирам в бизнеса си?
 2. Мога ли да започна с частична автоматизация, която после да разрасна и включа и други неща?
 3. Какъв тип софтуер бих избрал за автоматизиране на бизнеса си?

1. Кое да автоматизираме?

   Сами трудно ще си отговорите на този въпрос. Защото желания аспект за автоматизация трябва да има опцията да бъде автоматизиран. Хубавото е, че дори да не можете сами да се ориентирате, повечето компании предлагат удобни, често безплатни консултации в тази посока. С едно обаждане можете да си зададете въпросите, започвайки с “Аз имам бизнес за… Какво мога да автоматизирам по него?”

2. Какъв обем дейности ще автоматизирате от възможното?

   От обаждането сте разбрали какви са пълните или частични автоматизации за Вашия бизнес. Логичният следващ въпрос е “Колко ще ми струва тази автоматизация?” Тук е важно да изберете софтуер, който:

 • може да автоматизира Вашия бизнес както цялостно, така и частично;
 • да може след това да се надгражда с допълнителни автоматизации.

   Така можете да изберете да автоматизирате най-належащите бизнес процеси за момента. Това от своя страна ще спести пари и време за бизнеса Ви. А после ще можете да добавяте и надграждате автоматизациите.

   Ето и пример: Притежавате и управлявате ресторант. Първоначално можете да автоматизирате стокооборота чрез въвеждане на ERP система, която да следи:

 • заявките и доставките на продукти;
 • поръчките, които се реализират;
 • оборота, който се генерира;
 • както и да вадите статистики за анализиране, подобряване работата и ефективността на бизнеса си и още, и още…

   Избрали вече автоматизация, която може да се надгради и на последващ етап можете да добавите към софтуерните и хардуерни автоматизации. Това ще рече да снабдите персонала си с таблети, кухнята с монитори и устройства, което:

 • ще повиши ефективността на работа;
 • ще намали грешките при поръчки;
 • ще балансира използването на продукти;
 • но най-важно ще превърне ресторанта в предпочитано място, заради модерният начин при реализиране на поръчки и доставяне на поръчки, както и начина на разплащане. Научете повече за това тук.

 

3. Какъв софтуер да избера?

   Това е много важен детайл, който трябва да водещ при крайния избор.

   Вариантите основно са два типа софтуер:

 • локално базиран софтуер – работи със сървър, който се инсталира и работи само в рамките на обекта и от определен компютър.
 • web-базиран софтуер – работи със сървър, който не е позициониран на обекта. Това е cloud-сървър, достъпван през интернет мрежата.

 

КОИ СА ПРЕДИМСТВАТА НА WEB-БАЗИРАНИЯ СОФТУЕР?

 

   Преди предимствата на web-базирания софтуер ще се спрем на някой важни детайли за Локално Базирания Софтуер.

 • Работата с локално базиран софтуер е от точно определен компютър.
 • Това намалява гъвкавостта на бизнеса, защото налага този, който работи в софтуера да е на територията на обекта. Това ще рече,че ако имате хотел с локално базиран софтуер, то Вие трябва да сте в хотела, за работите.
 • Друг проблем е поддържането на софтуера. Всеки софтуер се нуждае от поддръжка. При локално базираните системи обаче, тази поддръжка може да бъде извършвана само чрез посещение на обекта от специализиран екип на компанията, доставила системата. Това струва пари не само за работата на екипа, но и транспортни разходи за компанията, което се отразява и в цената към клиента.

   Web-базираният софтуер е бъдещето на бизнеса…, а и не само.

   Все повече намаляват примерите за работа с различен от web-базиран софтуер. Повечето компании в световен мащаб усетиха тенденциите и направиха свои разработки на старите си продукти. Проблема за тях е, че донякъде тази допълнителна преработка се отрази и в крайните клиентски цени.

   Ние от VAiOS нямахме този проблем, защото още със старта избрахме всичките ни разработки да са web-базирани.

   Днес едва ли има човек на земята, който да работи с компютър или мобилно устройство и да не използва уеб базиран софтуер. С web-базиран софтуер:

 • извършвате интернет банкирането си;
 • проверявате си пощата;
 • комуникирате в социалните мрежи (всяка една социална мрежа е уеб базиран софтуер) и т.н.

   С други думи – web-базираният софтуер вече го познавате и ползвате. Понякога дори без да го знаете.

 

ЕТО И 8 ПРЕДИМСТВА НА WEB-БАЗИРАНИТЕ СОФТУЕРИ

 • Достъп от всеки браузър.

   За да използвате такъв софтуер е необходим интернет браузър: Internet Explorer, Firefox, Chrome и др. Той не изисква да се инсталират дискове, да се теглят програми и не ограничава работата от конкретен компютър. Достатъчно е да имате интернет връзка на устройството, от което работите.

 • Мултиплатформеност.

   Именно заради достъпа през интернет браузър, не е от значение каква операционна система използвате. Web-базираните софтуери могат да се използват на различни платформи – Windows, Linux, macOS, Android, iOS и т.н.

 • Централизираност. Единна база данни.

   Този тип софтуер ще събере всичко за вашия бизнес на едно място. Цялата въведена информация е централизирана, но може да се ползва от различни компютри и устройства.

 • 24/7. Постоянен контрол на бизнеса.

С web-базирания софтуер имате постоянен достъп до бизнеса си 24 часа, 7 дни в седмицата, а не само в познатия 9/6 интервал. Можете да следите динамиката на бизнес процесите в офиса, у дома, в хотела, дори сред природата през Вашия smartphone.

 • Достъп от всяка точка.

   Web-базираният софтуер не се инсталира на определен компютър и позволява на потребителите му да го използват навсякъде. На практика, с такъв софтуер Вие носите Вашия офис навсякъде с Вас, където имате устройство с достъп до интернет: персонален компютър, лаптоп, таблет, смартфон.

 • Сигурност на данните.

   Web-базираните приложения са по-безопасни от „традиционния“ десктоп софтуер. Може и да Ви звучи сигурно служителите Ви да записват информацията на персоналните компютри, лаптопи, USB устройства, твърди дискове и т.н., но това далеч не е така и не само заради възможната злоупотреба с данни. С web-базирания софтуер фирмените Ви данни ще са много по-защитени, когато са на сигурен сървър, на който се прави back-up регулярно и е достъпен за работа 24/7.

 • Не е необходима поддръжка на място.

   Вие имате човек, който се грижи за компютъра Ви. А вероятно с голяма част от нещата се справяте и сами. Инсталиране на браузър, на което и да е устройство е всичко, което е необходимо при подготовката за работа с web-базирания софтуер. Накратко: няма инсталиране от дискове, флашки или теглене на тежки програми.

   Именно заради лесния начин на “инсталиране” и поддръжката му е лесна. Всички промени и модификации по системата се извършват само на едно място – cloud-сървъра на системата, без да е необходимо да се отразяват по различните работни места.

 • Не е необходимо специално умение за работа.

   Web-базираните софтуери не изискват задълбочени технически познания – всеки може да работи с тях. Днес вече дори и децата знаят да боравят с приложенията на smartphone устройствата. Просто е. Защо да не е просто и за работните процеси в бизнеса?

 

За финал нека обобщим отговорите на важните въпроси!

 • Какво можем да направим за бизнеса си в създалата се ситуация?

   Сега е удобен момент да работим върху бизнеса и бизнес процесите.

 • Какви са удачните актуални неща, които да предприемем, за да облекчим бъдещата си работа след кризата?

   Редица маркетингови експерти посочват, че сега е най-удобния момент за автоматизиране на бизнес процесите.

 • Какво да автоматизирам и с какъв софтуер?

   Търсете софтуер, който е web-базиран и има възможност да бъде надграждан с допълнителни модули. VAiOS ERP софтуер е именно такъв тип.

 • Какво още бих могъл да направя?

   Направете анализ на бизнеса, на постигнатите резултати и поставете следващите си цели.

 • Как още да се възползваме от създалата се ситуация?

   Ето и две бонус идеи как да използвате времето си, докато сте у дома.

 

Проучете възможностите за сътрудничество!

   Винаги има поне една компания, която би искала да партнира с Вас в различни аспекти. Сега е много подходящо време да звъните телефони и провеждате он-лайн срещи, за да направите ефективни крачки в тази посока.

Възползвате от чуждия опит!

   Не е необходимо да откривате колелото или топлата вода. Използвайте времето за четене на статии, полезни за бизнеса Ви, слушайте подкасти, гледайте уебинари. Това са чудесни безплатни инструменти, за да сте в крак с тенденциите на бизнеса във Вашия бранш. С един бърз research в мрежата ще откриете редицата видеа и аудио подкасти, които да Ви дадат идеи за нови варианти на работа, доходи за бизнеса, както и автоматизации, които все повече ще навлизат.

 

   Посетете нашата facebook страница или сайта ни и отправете запитване за безплатния 3-месечен тестов период на бизнес автоматизациите, които предлагаме!

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?

СВЪРЖЕТЕ СЕ