Как да изберем четец за контрол на достъп - Vaios

Как да изберем четец за контрол на достъп

Четецът за контрол на достъп е безспорно най-разпространеното четящо устройство в момента, въпреки все по-набиращата популярност биометрия. Нека първо разгледаме четците за контрол на достъпа.

Видове и характеристики на четците за кантрол на достъп

Според тяхното предназначение те биват различни видове, с различни технически характеристики. Най-разпространени са тези, които четат карти, чипове и гривни за контрол на достъпа на честота 125 kHz. (За разликата в честотите на работа ще стане дума в друга статия. Има множество спорни въпроси относно сигурността и честотата на работа на системите за контрол на достъп, които ще обсъдим). Друг широко използван формат са четци, четящи 13,56 MHz.

Според мястото, на което ще поставим четец за контрол на достъптрябва да обърнем внимание на защитеността им на външни условия, температурни амплитуди и влагоустойчивост. Добре е да се поинтересуваме от степента на защита, както и да поискаме сертификати, които удостоверяват техническите характеристики на всеки четец за контрол на достъп. Продуктите на VAiOS от серията Franky са капсулирани, издържат на променливи климатични условия и притежават сертификат за качество.

Според предназначението на четците и системата за контрол на достъпа, можем да изберем и от какво разстояние да прочитат картите или чиповете, които поднасяме към четеца. Обикновено то варира от няколко сантиметра до около 40 см. Има и широко обхватни четци, които разчитат карти до над 6 метра. Те са подходящи за складове, паркинги и други промишлени предприятия. За места, където е необходимо човекът или автомобилът да бъдат разпознати от по-голямо разстояние.

Контактни и безконтактни четци

В бизнес сградите и предприятията често срещани четец за контрол на достъп е турникет на входовете и изходите. Турникетите също се комбинират със системите за контрол на достъпа и работното време. Това е много ефективен начин за подобряване на сигурността и реда.

четец за контрол на достъп

Друго предназначение на четецът за контрол на достъп е при входно-изходните точки на паркинг системите и бариерите. Когато избираме четец за паркинг системата е добре да се съобразим с условията, при които ще работи – дъжд, слънце, сняг и други.

Четците биват и с различни форми и цветове. Интересна е серията на VAiOS от четци за вграждане в конзоли. А поради факта, че ние произвеждаме пластмасовите отливки за серията си Franky, тя може да бъде направена във всякакви цветове, които да са подходящи за интериорното решение на клиента.

Според предназначението си всеки четец за контрол на достъп може да бъде комбиниран с клавиатура. Тогава потребителят въвежда пин код и това му осигурява достъп. Предимството  е, че потребителят научава код и той неможе да бъде изгубен или откраднат. Неудобството е, че вместо с просто чекиране на карта или чип за контрол на достъпа, трябва да се набират поредица от цифри, което е по-трудно ако носим багаж. От инсталаторска гледна точка системите с клавиатура са „кошмарни“. Трудни за инсталация и обслужване.

четец за контрол на достъп

Все по-голяма популярност имат системите за контрол на достъп с биометрия. При тях четците разпознават пръстов отпечатък, лицево разпознаване и дори разпознаване по ретината на окото. Положителното при тях е, че изглеждат модерно и високотехнологично. Друго удобство е, че няма как служителите да „забравят“ средството за чекиране.

Недостатъци на биометричен четец за контрол на достъп

За съжаление при биометричните четци има и редица минуси:

  • Не работи добре на външни условия. Повечето четци дават грешки при по-високи и по-ниски температури;
  • Имат нужда от често сервизиране. Трудно се обслужват, заменят части и т.н.;
  • Неудобни са при посещение на външни лица. Трябва да се взимат отпечатъци от всеки, да се предоставя временен достъп, което при една делегация от 5-6 човека ще отнеме време.
  • Често пръстите ни се променят – в летните жеги, работа в градината и т.н. Това прави чекирането по-трудно, понякога невъзможно;
  • Биометрията се нуждае от по-често обслужване. Ако някоя дама с обилно намазани с крем ръце се чекира след нея е възможно да трябва четецът да се почиства, за да функционира нормално;
  • И накрая, но не на последно място – биометричните четци са по-скъпи.

Какъвто и вид система за контрол на достъпа и работното време изберете трябва имате предвид, че ще е нужна работа със служителите и създаването им на навик. В началото доста  хора го приемат като „ограничаване на свободата“ . За това компанията трябва да има ясен план и да си създаде политика. В това можем да ви консултираме и да ви помогнем (минавали сме многократно през процеса с нашите клиенти).

Поддръжката на системата също е много важна. Както от наша страна, за да си гарантирате спокойствие, така и чрез ваш представител. Ще имате нужда от поне един „администратор“. Очаквайте нашата следваща част от Ръководство за системи за контрол на достъпа и работното време, в която ще разгледаме аксесоарите като гривни, чипове или карти за контрол на достъпа.

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?

СВЪРЖЕТЕ СЕ