Видове заключващи механизми - Vaios

Видове заключващи механизми

Видовете заключващи механизми както и много други технологии  се промениха в техния дизайн и функционалност с времето. Светът се развива  с огромни темпове и ежедневно научаваме за нови постижения на науката и технологиите. Бързото развитие на електронната индустрия се отрази и на заключващите механизми, които вече са все по-популярни. Електронните заключващи механизми са отличителен белег на съвременните системи за сигурност и контрол на достъпа и работното време. Използват се в централизираните системи за контрол на достъпа на жилищни сгради и помещения, в сградната и индустриалната автоматизация и са неизменна част от smart home системите.

Как можете максимално да защитите жилищата и имуществото си? Електронните заключващи механизми идват на помощ. И за да вземете правилното решение за използването на такива устройства, трябва да знаете за тях колкото е възможно повече. След като сме избрали системата за контрол на достъпа и работното време трябва да навлезем по-детайлно в продуктите, които ще са ни необходими за изпълнение на системата. Едни от важните детайли са заключващите механизми. В следващите редове ще разгледаме видовете заключващи механизми, техните характеристики и приложение, така че да изберем най-подходящият за системата.

Кратко описание на интелигентните заключващи механизми

Тези заключващи механизми са компактни устройства с прецизен дизайн, които се монтират на врати независимо дали са изработени от метал или дърво. Дизайнът им подхожда на всякакъв вид врати. Особеност на електронните заключващи механизми е възможността да получите достъп без използване на класическият ключ. А с използването на специална карта, чип или друга форма на електронна кодирана информация, която ви позволява да отключите. След като прочете необходимата информация, електрическият импулс освобождава заключването и по този начин отваря вратата.

заключващи механизми

Или просто трябва да изтеглите програма на телефона си и да използвате нейните функции за контрол и проследяване на заключването. Устройството разпознава достъпа до вратата на домакина чрез Bluetooth и вратата се отваря с едва доловим звук.  Ако случайно сте си забравили телефона или му е паднала батерията ще си отключите с добрия стар ключ.

Друга възможност, която ви дават интелигентните заключващи механизми е дистанционният контрол. Можете да дадете достъп до къщата на приятели или роднини, които внезапно са пристигнали, чрез приложението на телефона ви. Програмата поддържаща работата на устройството има дневник, в който се записва всяко задействане на заключващите механизми. Достъпът за неоторизирани лица може да бъде осигурен редовно и еднократно. Можете да настроите таймер и вратата да се отвори в определения час. Предварителният режим в програмата винаги може да бъде коригиран или отменен. И всичко това се прави само с помощта на телефона ви.

Предимства и недостатъци на електронните заключващи механизми

Все по-широко разпространените електронни заключващи механизми са предпочитани заради следните предимства:

 • Максимален комфорт за обитателите на всякакъв вид имущество, благодарение на възможността за отваряне на вратите в дистанционен режим;
 • Висока надеждност на системите поради липсата на триещи елементи, относителна простота на конструкцията;
 • Повишена сложност при фалшифицирането на магнитни карти и ключове, висока степен на сигурност при неразрешено хакване;
 • Интелигентното заключване е оборудвано с алармена система, която се задейства при първи признаци за хакване и моментално изпраща сигнал до собственика или охранителната фирма;
 • Блокировка при въвеждане на грешна парола; 
 • Устойчивост на ниски температури, влага и други външни условия;
 • Лесно интегриране на ключалките в система за контрол на достъпа и контрол на работното време от всякаква степен на сложност;
 • Възможност за идентифициране на всеки входящ човек с възможност да се види дневника на посещението му;
 • Надеждна защита от външни лица;
 • Децата не носят ключовете около вратовете, по джобовете си;
 • Няма нужда да се притеснявате, че някой е загубил ключа, а непознат го е намерил;
 • Усъвършенстван контрол със зони за достъп на всякакви сгради, позволяващи влизане на конкретни потребители или гости;
 • Високо ниво на безопасност и комфорт при употреба.

Свързани са със следните недостатъци:

 • Необходимостта от постоянен източник на електроенергия, тъй като в случай на прекъсване на захранването, вратите могат да бъдат блокирани или отворени. 
 • Отрицателна реакция при спад на напрежението в мрежата, проблемът се елиминира чрез инсталиране на стабилизатор;
 • Съществува някаква вероятност да се хакне устройството със скъпо струващо оборудване и много сериозни знания.

Избор и видове заключващи механизми

Съществуват различни видове устройства за ограничаване и контролиране на достъпа. Можете да инсталирате такива решения на входната врата, на вратите между стаите в нежилищни сгради, на интериорни врати, врати към входовете на жилищни сгради, порти, гаражни врати, търговски и индустриални обекти. Разнообразието от опции и мащабното им приложение са направили електрическите заключващи механизми много популярни. Те наистина заслужават вниманието на купувача.

заключващи механизми

Изборът на заключващи механизми зависи от това, което искате да постигнете: бюджет, сигурност, ефективност. В редки случаи, когато системата се използва само за контрол на работното време може да няма заключващи механизми. Тогава просто се поставят входни и изходни точки. Друг е въпросът до колко служителите ви ще са дисциплинирани след като отключването на вратата не зависи от самото чекиране и  дали ще се чекират при всяко преминаване.

Електромагнитнен насрещник

На първо място ще разгледаме Електромагнитният насрещник. Той е един от най-често срещаните заключващи механизми. Подходящ е за различни видове врати с изключение на плъзгащите се. Има два вида насрещника – Fail safe (Нормално отворен) и Fail secure (Нормално затворен). При първият Fail safe, насрещникът стои затворен при подадено напрежение. Тоест, когато системата е захранена с ток, той стои затворен. При отпадане на напрежението вратата ще остане отключена. При вторият вариант Fail secure е точно обратното, при подаване на напрежение на системата той се отключва. При този вариант ако токът спре системата ни (вратата) ще остане заключена. Препоръчваме системата винаги да бъде подкрепена с аварийно захранване. Това ще гарантира безпроблемната й работа и ще избегне причиняването на неудобства при евентуално спиране на тока. За това ще имаме отделна статия.

заключващи механизми

Монтаж на заключващи механизми тип електромагнитен насрещник

Типът монтаж на електромагнитният насрещник е определящ при избирането на продукт, който да използваме за системата си. Обикновено той се монтира чрез вграждане в неподвижната част (касата) на вратата. При изборът на насрещник трябва да се съобрази материалът на вратата – дърво, стъкло, метал. Тъй, като той е електронно устройство при монтирането му ще трябва да го захраним в ток. Това става като окабелим от централата за контрол на достъпа до електромагнитният насрещник с двужилен кабел. Това често се пропуска при първоначалното поставяне на вратата и касата и в последствие прави по-труден монтажът на системата. Много от производителите на врати и дограми могат да вградят директно насрещник или друго заключващо устройство при поръчка на вратата, както и да изведат кабелите, които ще са необходими за системата.

Когато поставяме система с двустранен контрол на достъпа (врата се отваря от двете страни с четец за контрол на достъпа) обикновено се поставя и бутон за изход. Той е задължителен аксесоар за контрол на достъпа, който гарантира безпроблемното излизане от контролираното помещение в ситуация на пожар или други обстоятелства, които изискват евакуация. Съществуват два вида аварийни бутони за изход – с чупещо стъкло или с ключ за възстановяване.

При първият предпазното стъкло се чупи при натискане и врата автоматично се отключва. Възстановяването при него става чрез замяна на стъклото (то се закупува отделно и се явява консуматив). При вторият системата за контрол на достъпа се възстановява с ключ. Това позволява манипулации, но е по-евтин вариант с оглед на това, че не се купуват допълнителни стъкла за бутона. При използването на бутон за изход се прилага друга схема на окабеляване.

Брава болт

Друг механизъм за заключване на врати с контрол на достъп е бравата болт. Тя представлява планка, която се поставя на подвижната част на вратата (не се нуждае от окабеляване) и механизъм, който се монтира на касата. При затваряне на вратата механизмът сработва и палец (подобен на цилиндър) влиза в планката. Бравата болт е един от най-сигурните методи на електронно заключване. Той е много трудно манипулируем.

заключващи механизми

Неподвижната част трябва да се окабели с двужилен кабел. Съществуват модели на бравата болт за външен монтаж и за вграждане. Неудобство при този заключващ механизъм представлява, че двете части трябва много добре да се напаснат, за да се заключват. Не се препоръчва при по-тънки врати или такива, които могат да се разместят. Ако монтираме брава болт за заключващ механизъм е добре да се подсигурим както с аварийно захранване, така и с допълнителен дистанционен модул. Той ще позволи да си отворим вратата ако възникне проблем с четеца за карти или чипове.

Електро магнит

Често използват заключващи механизми при системите за контрол на достъпа електро магнит. Те са подходящи за заключване на шкафчета, стъклени врати, обикновени врати по-големи и защитени портали. Ако контролът на достъп е едностранен се използва бутон за изход, който да прекъсне електрическата верига и да освободи магнита. Ако електро магнитите се поставят на пътя на евакуация те задължително трябва да имат връзка със системата за пожароизвестяване или да се обезпечат с авариен бутон за изход.

Принципът на електромагнитната ключалка се основава на мощен магнит и намотка, с която се държи металната плоча. Тя осигурява ниска цена и висока надеждност. Такива системи не се страхуват от влага, което им позволява да се използват като заключващи механизми при вратата или входната врата на входа, офис сграда.

В отговор на нуждите на пазара, ние предлагаме все по-интересни и по-удобни електронни решения. Трябва обаче да се помни, че при избора на конкретен модел трябва внимателно да анализирате отделните критерии. В допълнение към цената, трябва да вземете предвид и начина на монтаж и материала, от който се правят вратите, както и тяхната дебелина. Трябва да обърнете внимание и на външния вид и местоположението на заключващите механизми на закрито.

Въпреки това, за да се сдобиете с  наистина надеждно устройство, което да отговаря на заявените спецификации, както и да осигурява надеждна защита за вашия дом или офис, трябва знаете, че производството му изисква високотехнологично оборудване и квалифициран персонал. Ето защо в този случай не трябва да пестите качество. Евтините фалшиви китайски предложения, не само няма да ви харесат, но напротив, може да доведат до голямо разочарование. Купувайте електронни заключващи механизми само от уважавани фирми с надеждна репутация.

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?