Какво означава машинно самообучение в Умен дом ? - Vaios

Какво означава машинно самообучение в Умен дом ?

Изграждането на умен дом /умен офис/ е следващата стъпка в развитието на комфорта в модерното общество. Не е далеч бъдещето, в което да автоматизираме дома си и да сме добавили „смарт” към името ще е толкова често, колкото и разпространението на смартфони днес.
Именно затова ние от VAiOS сме погледнали към следващата стъпка в развитието- машинно самообучение. Не само на дома, но на умен дом – да притежавате дом, които „се учи” от вашето поведение.

Вдъхновени от децата

Всяка успешно технологично творение, създавано от човека, е взаимствало над 90% от функционалностите си от природата. По същия начин подхождат и днешните идеолози в създаването на високите технологии.

В развитието на умните домове се оказа главоблъсканица за много производители, да дадат най-подходящия комплекс от услуги включени в предлагания умен дом. Ние от VAiOS решихме този проблем като изградихме системите и производството си на модулен принцип. Като принципът на лего-конструкторите – блокче по блокче. Това облекчи работата ни,  помогна и на нас и на клиентите. Така те изграждат системите само с толкова „блокчета”-модули, колкото са им необходими. Тоест – клиентите плащат единствено за услуги, които ще ползват, без да се налага да имат нещо, което не им трябва.

Другият проблем, които взаимствахме като решение от природата е самообучителния режим на системата или машинно самообучение. Всеки родител знае как се учат децата. Те следват и копират моделите на поведение на родителите си много повече, отколкото да се вслушват във думите и съветите, които им дават. Именно този принцип приложихме в софтуера, които се нарича машинно обучение. Ние го нарекохме VAiOS AiL (Artificial intelligence Learn). Да, не е преувеличено да го наречем изкуствен интелект, защото „той” се обучава, докато ви наблюдава.

Какво е машинно самообучение в умен дом?

Машинно самообучение VAiOS AiL е софтуерна разработка, която добавя още ум към вашият умен дом. Това е онази част от системата, която следи вашите навици и вашето поведение и повтарящите се действия. За определен период (колкото му е необходим, за да го формулира като повтарящо се поведение) системата „наблюдава” и проследява вашите поведения, като отчита повтарящите се. След като е събрано необходимото количество информация от повторения, системата ви отправя известие. Като иска позволението ви да активира Помощникът (както ние ѝ казваме Ailyn – Айлин).Помощникът започва да активира в наблюдаваната последователност всичко поетапно.

Начин на работа на Помощника (VAiOS AiLyn) във ващия умен дом

Например: Всяка сутрин ставате в 06:30, за да се подготвите за работа. Вземате душ, правите си кафе, обличате се, качвате се на колата и тръгвате за работа. В продължение на няколко дни системата за машинно самообучение (VAiOS AiLyn), следи и запомня тази повтаряемост. Когато потвърдите активирането на Помощникът той започва да активира предполагаемите уреди и системи.

Сутринта в 06:30 помощникът от машинно самообучение, активира smart системата за управление на завесите, вратите и дърпа завесите на спалнята. Заедно с това включва алармата през smart мултимедията или пуска предпочитана от вас мелодия за събуждане (ако сте пускали такава вместо аларма). Когато датчиците, че излизате от спалнята известят системата, че сте станали от сън, Помощникът активира smart осветлението, което приоритетно осветява пътя ви към банята. Докато се къпете Помощникът активира кафе машината, за да може ароматна чаша кафе да ви чака, когато излезете от банята, с което пестите и време. Докато пиете кафето си Помощникът дори е подал сигнал и двигателят на колата е запален, за да загрее автомобила ви преди да тръгнете за работа. Отново датчици, че напускате кухнята в посока гаража, приоритетно осветяват пътя ви към автомобила.
Приятен старт на деня с VAiOS AiL (VAiOS AiLyn).

Машинно самообучение VAiOS AiL не само улеснява живота ви и го прави по-удобен и приятен. То оптимизира и месечните  разходи във вашият умен дом. 
Проследявайки и повтаряйки впоследствие вашите основни дейности в ежедневието, помощникът от машинно самообучение приоритизира осветлението и настройва температурата в помещенията. Също така и намалява разходиие в помещенията, които в момента не се обитават. Това подобрява енергийната ефективност на жилището и спестява от месечния бюджет и разхода за комунални услуги.
VAiOS AiL и машинно самообучение като цяло са бъдещето на умните домове, което стартира в наши дни, но предстои неговото развитие в бъдеще.

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?

СВЪРЖЕТЕ СЕ