Smart home система-какво представлява и ползите от нея? - Vaios

Smart home система-какво представлява и ползите от нея?

Как работи smart home системата и от какво се състои ?

Бързото развитие на съвременните технологии през последните години обхваща почти всички области на нашия живот. Прогреса на технологиите и научните постижения радикално промениха начина на живот на съвременния човек. Най-новите технологии трансформираха гледната ни точка за живота, а smart home системата променя навиците ни и начините на взаимодействие с дома ни. И ако по-рано една smart home система изглеждаше като нещо от сферата на фантастиката или признак за „несметно“ богатство и лукс, сега такава система е напълно достъпна. В строителната индустрия и сградна автоматизация все по-често можем да чуем понятието „умен дом“ и “умен офис”

smart home система

Какво е умен дом?

Smart home системата е цялостна мрежа. Разнообразие от устройства и приспособления, които взаимодействат помежду си и се управляват дистанционно или с помощта на програми за синхронизиране. Предварително се задават различни дигитални, аудио, светлинни и видео сценарии в програмата, чрез която работи контролерът, т.е. мозъкът на умния дом. Потребителят трябва само да зададе желаните параметри на микроклимата или да избере сценарии и умния дом ще свърши останалото. При използването на такава smart home система, вашият дом е осигурен с комфорт и безопасност. И друго много важно нещо, имате пълен контрол върху използването на енергийните ресурси и оптимизиране на техните разходи.

 

Какво може да прави smart home системата?

Инсталирането на smart home система е много популярно. Тя контролира работата на всички устройства в помещенията на дома ви, вилата или офиса. Контролният комплекс е изграден на базата на сензори, които следят текущите параметри. Информацията от сензорите отива към управляващите елементи, които, съгласно зададена програма, дават команда на изпълнителните механизми и устройства. С помощта на интернет е възможно дистанционно да се наблюдава цялото оборудване, разположено в сградата, както и дистанционно му управление.

Smart home системата може да контролира следното:

 

Какви технологии и оборудване включва Smart home системата?

Съвременната smart home система, която с всяка година става все по-достъпна и подобрена, се превърна в незаменим помощник .Тя ви позволява да забравите за малките ежедневни задължения, оставяйки ви много повече свободно време за приятни неща.

Не е тайна, че за комфорта и уюта в дома, както и за създаването на определен стил на интериора, осветлението играе голяма роля. Цялата мрежа на „умния дом“ е интегрирана в единна система за контрол, която предоставя огромни възможности за ефективно използване на електроенергията, както и пълна автоматизация на процеса. Например: Светлина се включва веднага щом прекрачите прага на дома си. Или  когато се качвате по стълбите всички лампи осветяват пътя ви. Има хиляди такива възможности и те са строго индивидуални за всеки дом и предпочитанията на  всяко семейство.

Независимо от вида на системата, с която отоплявате дома си , тя може да се обедини със smart home системата. Така ще можете не само да регулирате температурата във всяка стая поотделно, но дори можете да го правите дистанционно, като изпратите съответната команда от компютър, таблет или смартфон. Това ви позволява значително да спестите пари, тъй като при дългото ви отсъствие е възможно да се намали температурата и да се направи отново комфортна за вашето завръщане у дома. В случай на някаква повреда в климатизацията, системата автоматично блокира операцията и ви предупреждава по достъпен начин.

През последните години ние сме заобиколени от все повече електрически уреди с различно предназначение и функционалност. Всички те са създадени с единствената цел да направят живота ни по-лесен и по-удобен. Възможно ли е да ги направим още по-умни? Какво ще кажете горещо кафе и топла закуска да ви очакват в момента, в който звънът на алармата ви събуди. Оказва се, че със smart home системата се откриват нови възможности за всички електрически уреди в къщата. Ако е необходимо, системата ви позволява да прехвърлите автоматичното управление на оборудването към ръчен режим по всяко време.

Представете си, че се прибирате след натоварен работен ден. Веднага щом влезете в къщата се включва любимата ви релаксираща музика от уредбата. Няма да пропуснете и телевизионното предаване, което чакате …Отпускате се на дивана, завесите се спускат и започва разтоварваща комедия.  И може да има още много такива опции.

За всеки дом съществуват някакъв вид заплахи, които могат да бъдат предотвратени чрез надеждна защита. Smart home системата следи сигурността не само за защита на къщата от престъпници, но и от природни бедствия и форсмажорни обстоятелства в помещенията.Осигурява ви видео наблюдение както отвън, така и отвътре, задействане на алармена система, сензори за движение, пожароизвестителни системи, дим, вода, газ и др. Освен това, ако е необходимо, самата система ще предприеме мерки за елиминиране на опасността или извикване на съответната служба – пожарна, полиция, охрана и т.н.

 

Каква е ползата от Smart home система? Трябва ли да я имам и заслужава ли си инвестицията?

Умният дом е винаги във връзка с вас, от всяка точка на света можете да гледате какво се случва във вашия дом или да го управлявате. Вашата smart home система винаги ще ви информира за важни новини или ще ви предупреждава за опасни и необичайни ситуации. Винаги ще можете да разберете колко хора се намират във вашия дом. Да видите кой е дошъл в къщата ви или е звънял на домофона или видеодомофона  във ваше отсъствие. С едно докосване на вашия смартфон, можете драстично да промените положението у дома.

За да гледате любимия си филм, не е нужно да отидете до системата за домашно кино и да дръпнете завесите. Задайте командата и вашата smart home система ще свърши останалото. Ако всички напуснат дома, smart home системата изключва всички електрически уреди, активира системите за сигурност, поставя устройствата за контрол на климата в режим на пестене на ресурси.

Грижа в умен дом

Грижа за децата

Smart home системата ще ви позволи да контролирате и поведението на децата ви в апартамента или къщата. Можете да ограничите включването на телевизора и компютъра. Или да им осигурите достъп до интернет, когато изпълняват определени условия. / в случай,че сте ги наказали 🙂 /

Smart home системата ще освободи майката от напрежението и непрекъснати проверки на детето. Ще ви позволи да чуете и видите какво се случва в стаята му и да реагирате навреме на плача или недоволство на детето от вашия смартфон, таблет на iOS или Android.
Без значение къде се намирате, ще се  чувствате спокойни и свързани с детето си. Няма да пропуснете нито един специален детски момент. Можете да му направите снимка или да запишете видео, докато гледате детето си през смартфон или таблет.

smart home система

Грижа за домашните ви любимци

Smart home системата може да се грижи дори за домашните ви любимци. Според зададена програма, може да се  включи подаване на храна, вода, регулиране на светлината в аквариума. Можете да създадете график за хранене на обитателите на аквариума и да им зададете оптимално осветление и насищане на водата с кислород. Ще бъде  страхотно да прехвърлите грижите за рибките на Smart home системата, осигурявайки си още свободното си време. И така ще бъдете абсолютно сигурни, че обитателите на аквариума са в перфектно състояние.

smart home система

Ако свържете автоматичните поилки и хранилки към Smart home системата и тя ще подава храна и прясна вода по график на вашия домашен любимец. Както и отваряне на вратата на кучето, за да излезе на двора по нужда. Четирикраките ви  приятели също така могат да бъдат наблюдавани на вашето смарт устройство. В случай на животни в къщата, е препоръчително да се организира окабеляване, скривайки всички кабели зад стените. Трябва да се инсталират и  контролни панели. Това ще предпази Smart home системата от повреди.

Всичко казано до тук е част от това, което една Smart home система може да направи. Възможностите на „умен дом“ са почти безкрайни благодарение на модерния софтуер. Системата за домашна автоматизация – умен дом  е много гъвкава. По своята същност Smart home системата е модулна система, така че се създава индивидуално за всеки клиент и с всякакъв набор от функции, които впоследствие лесно се добавят. Избират се оптимални решения за всякакви финансови възможности на клиента, което също е голям плюс на тази система. Не е нужно да изградите вашата Smart home система наведнъж, всичи функции могат да се добавят поетапно. Един умен дом може и ще удовлетвори всички ваши изисквания, дори най-високите. С умен дом ще можете да реализирате всичките си идеи и да погледнете на комфорта и безопасността от друга гледна точка.

 

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?