Сигурност и спокойствие с контрол на достъп за асансьори - Vaios

Сигурност и спокойствие с контрол на достъп за асансьори

Системата за контрол на достъп за асансьори ви позволява да предотвратите използването на асансьорната техника от неоторизирани лица. Например в сграда споделена от няколко компании. Компанията, която заема втория етаж, може да ограничи достъпа до техния етаж на служителите и посетителите на други компании в сградата. За големи хотелски комплекси например, може до етажите със стаите на почиващите да имат достъп само гостите на хотела и поддържащия персонал. Така осигурявате безопасна и сигурна среда за своите гости и служители, намалява се и рискът от кражби, нападение и подозрителни дейности.

За тази цел на наемателите  на жилища, многофамилни сгради или на служители се дават специални аксесоари за контрол на достъп под формата на карти, чипове, гривни.  Без тяхната помощ е невъзможно да се стигне до необходимия етаж. Системите за контрол на достъп за асансьори са набор от оборудване. То позволява на потребителите да получават достъп само до определени етажи на сградата. Контрола на достъп за асансьори ви позволява значително да подобрите безопасността и собствеността на хората на всяка сграда. Независимо дали е жилищна, офис, бизнес център, хотел, общежитие или административна сграда.

Основни предимства, ползи и функции на контрол на достъп за асансьори

 • Индивидуален контрол на достъп на етажите за обикновени посетители и VIP лица;
 • Контрол на натоварването в пиковите часови интервали;
 • Изключване на асансьора за длъжниците на жилищни и комунални услуги;
 • Осигуряване на приоритет за непрекъснато движение до етажа;
 • Ограничаване на повикване на асансьора от определени етажи;
 • Съхранение, събиране, обработка и визуално показване на входящата информация;
 • Поддържане на база данни от абонати и чипове/карти;
 • Ограничаване на правата за достъп по броя и / или времето на използване на чипове/карти;
 • Автоматично и ръчно заключване на клавишите;
 • Доклад за статистиката на използване (пътуване) за периода;
 • Осигурява сигурност за обитателите на многофамилни сгради;
 • Дистанционно повикване на кабината на асансьора до желания етаж;
 • Може да се използва за разширяване на съществуващата система за контрол на достъпа.

 

 Контрола на достъп за асансьори ви позволява значително да подобрите безопасността и собствеността на хората на всяка сграда. Независимо дали е жилищна, офис, бизнес център, хотел, общежитие или административна сграда.

Как работи системата за контрол на достъп за асансьори

Ако възможността за пътуване от кабината на асансьора е ограничена, тогава четящото устройство(за чиповете/картите)се поставя в близост до панела с бутоните за етажите. А в контролера се въвежда база данни с чиповете/картите издадени на ползвателите. Контролерът е предназначен да контролира достъпа за асансьора, чрез четенето на кодовете за идентификация. Когато чипът/картата за достъп се доближи към четеца, контролерът го сверява със своята база данни. Ако не намери съвпадение, бутоните на етажа остават неактивни. Ако се открие съвпадение, системата автоматично отключва всички етажи или тези, свързани с този чип/карта(в зависимост от хардуерната конфигурация).
Ако искате да научите повече информация за четците за контрол на достъп, може да прочетете тази статия.  

Системата за контрол на достъп за асансьори  се състои от четец за контрол на достъпа до вратата в асансьора, контролер за асансьор и специален софтуер за управление на асансьора. Софтуерът за контрол на достъпа установява правилата за хората и времето, през което те имат достъп до определени области. Общият контролен софтуер може да контролира не само достъпа до асансьора, но и всички врати в обекта.

контрол на достъп за асансьори

Когато доближите чипа/картата за контрол на достъп за асансьори или наберете ПИН код, асансьорът активира само етажите, на които човек има дадени права за достъп. Например, всички счетоводители, които работят на 5-ти етаж, могат да достигнат до този етаж. Но не могат да отидат в отдела по информационни технологии на 3-ти етаж. Етажите, на които се намират общи зони като кафене, зона за хранене или фитнес център, може да бъдат достъпни за всички. Системата за контрол на достъп за асансьори може да бъде така програмирана, че да позволи на определени хора, като например управителите, да имат достъп до всеки етаж.

Характеристики на системите за контрол на достъп за асансьори

 • Системата за контрол на достъп за асансьори не засяга асансьорното оборудване. Дори подобрява работата му и го прави още по -надеждно;
 • Лесната инсталация и конфигуриране на оборудването ви позволява да влезете бързо в системата;
 • Автономността на  система за контрол на достъп за асансьори ви дава спокойствието да не се притеснявате от прекъсване на връзката със свързаните системи. Нашето оборудване продължава да работи напълно самостоятелно и независимо, запазвайки цялата си функционалност;
 • Системите за контрол на достъп за асансьори работят и през WEB приложението и APP приложението на VAiOS. По този начин при желание от страна на клиента не е необходима инсталацията на четец за карти.

Какви технически решения ви дава системата за контрол на достъп за асансьори

Ако сградата вече има система за контрол на достъпа, препоръчително е системата за контрол на достъпа за асансьори да бъде оборудвана със сходни контролери – това позволява интегрирането й в общата информационна система на сигурността на обекта. Повече информация за предимствата и приложението на системите за контрол на достъпа може да научите тук.

Интеграция с пожароизвестяване и видеонаблюдение

За максимална ефективност на надзора върху използването на обща собственост и предотвратяване на вандализъм, препоръчваме използването на това решение в комбинация с камери за видеонаблюдение. Интегрирането на система за видеонаблюдение с контрол на достъп за асансьори, ще задейства камерите да направят снимки на всякакви нередности и подозрителна дейност. Ако например  неупълномощен потребител, се опитва да влезе в асансьора. Освен това, по време на неблагоприятен инцидент като пожар например, интегрирането на контрол на достъпа за асансьори с пожароизвестяване ще задейства пожароизвестителната система. Така интегрирана тази система за сигурност, осигурява безопасност на помещенията от заплахи и непридвидени ситуации.

контрол на достъп за асансьори

Генерация на отчети за по-добър контрол

Предварително определени времеви графици могат да се използват и за контрол на достъпа до етажите. Също така по време на нормални посещения / работни часове, може да бъде разрешен неограничен достъп до етажите. Генерирането на отчети ви дава необходимата информация. Контролът на достъпа въз основа на продуктовите серии на VAiOS, позволява създаването на различни доклади с информация като потребителско име и парола, дата, час и описание.

Ако искате да разберете повече за това какви проблеми решават и какви предимства ни осигуряват съвременните системи за контрол на достъп и работно време може да прочете този пост в блога ни.

За максимална ефективност на надзора върху използването на обща собственост и предотвратяване на вандализъм, препоръчваме използването на контрол на достъп за асансьори в комбинация с камери за видеонаблюдение.

С какво можем да сме ви полезни, ако се свържете с нас

Ако се свържете с нашата компания, гарантирано ще получите:

 • Доказани и изпитани технически решения;
 • Разумни цени;
 • Бърза и квалифицирана инсталация;
 • Професионални услуги с дългогодишен опит в бранша.

Ако имате колебания и неяснота относно избора, нашите мениджъри с удоволствие ще Ви посъветват и ще помогнат при избора на най-добрия вариант за Вашия случай. За да направите това, трябва само да ни си обадите или да оставите запитване. Опишете ни изискванията си и в рамките на няколко часа ще получите търговско предложение и съвети от нашите експерти. Ако сте доволни от офертата, ние ще изпратим наши квалифицирани специалисти, за да се запознаят със ситуацията на място. Да се съберат необходимите, точни данни и да предоставим окончателната версия на търговското предложение, като вземем предвид характеристиките на обекта Ви.

 

 

Остави Коментар

Имате нужда от помощ?